Octavia RS - nowe auto kilka pytań

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wosho
    Rider
    • 2012
    • 328

Jak to Rs nie różni się od zwykłej?
    Zawsze się przyglądam jak widzę o3 na parkingu czy mijam gdzies i na pierwszy rzut oka widać że to rs.

Komentarz

• Elvisso
      Classic
      • 2014
      • 9
      • Octavia III (5E3)
      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Po kilkunastu kkm nakręconych moim RSem mogę cokolwiek opowiedzieć Konfigurację mam taką samą 18'' profil 40 na lato i 17'' 45 na zimę. Jazda na 18 przesadnie komfortowa nie jest ale tragedii też nie ma. Jest dość twardo ale na szczęście wysoko (poprzednia fura miała tendencje do szorowania michą i teraz mam lęki). Dziury, pęknięcia i koleiny nie są szczególnie dokuczliwe. Nieprzyjemnie robi się na długich poprzecznych pofalowaniach nawierzchni - ale to dość specyficzny układ i szczęśliwie nieczęsto się na taki trafia. Nagrodą jest naprawdę bardzo pewne prowadzenie. Trzeba tylko pamiętać o typowym dla niskiego profilu i twardego zawiasu zjawisku - w ostrych zakrętach przyczepność jest bardzo długo, ale jak przegniesz to znika niemal bez ostrzeżenia.

Na 17'' komfort wyraźnie wzrasta - praca zawieszenia jest też cichsza. Pewność prowadzenia spada jednak znacząco (jak na ulubionym zakręcie dawałem radę jechać 90 to teraz 70 - na ile to kwestia profilu a na ile różnic między oponą lato/zima niestety nie stwierdzę).

Też wybierałem RSa z myślą o nierzucaniu się w oczy. I też wybrałem niebieskiego. I pod tym kątem patrząc nie jest to dobry wybór - ludzie jednak oglądają się za tym samochodem Ale jak przychodzi do rozmowy to patrzą na znaczek i mówią:
      - Co - z 60 pewnie zapłaciłeś?
      Na co mówię
      - Tak - tyle właśnie zapłaciłem (pierwszą ratę leasingu - ale tego już nie mówię

Generalnie jestem z zakupu bardzo zadowolony, czego i Tobie życzę.

Komentarz

• Sebastian75
        Elegance
        • 2013
        • 912

Elvisso,

tak, ja po jeździe 10 letnim Focusem Kombi tez byłem na początku zdziwiony, jak się ludzie oglądali za autem

Szkoda, że Skoda sprofanowałą kolor i teraz Blue Race może być wzięty w zwykłym modelu - no ale polityka.

Co do opon - na razie jest pod zero stopni i widzę wyraźną różnicę - opony są bardziej miekkie, nie piszczą, ale "szorują".

Potwierdzam komfort zawieszenia - jest spoko. Umómy się, że większość dróg ma już dobrą nawierzchnię więc lepiej mieć 18tkę niż 17tkę

Komentarz

• JacekRS
          Rider
          • 2014
          • 394
          • Superb III (3V3)
          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Sebastian75
          Potwierdzam komfort zawieszenia - jest spoko. Umómy się, że większość dróg ma już dobrą nawierzchnię więc lepiej mieć 18tkę niż 17tkę
          Zapraszam na codzienne dojazdy do pracy przez Sosnowiec... :diabelski_usmiech przesiadka z 18 na 17 cali to jak nagroda 8)
          I co bardzo zauważalne, Continentale, które mam na 18kach są głośne jak cholera, no ale ta klasa opony tak ma. jakbym wsadził jakieś Energy Saver czy coś to by było cicho ale i inna przyczepnośc
          "Seks: Śniadanie mistrzów" - James Hunt

Komentarz

• Baniq
            Classic
            • 2014
            • 38
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

" Też wybierałem RSa z myślą o nierzucaniu się w oczy. I też wybrałem niebieskiego "

To jest mega tekst )) haaah

Komentarz

• Elvisso
              Classic
              • 2014
              • 9
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Baniq,

Bo to właśnie tak działa.

"Kupię RS. To octavia. Nie rzuca się w oczy." - myśli osobnik.

Następnie osobnik idzie do salonu i kupuje niebieskiego na ładnej feldze bo ten właśnie rzucił mu się w oczy

A potem osobnik go woskuje, żeby jeszcze bardziej rzucał się w oczy.

I całą dyskrecję trafia szlag.

Komentarz

• Infoludek
                Drive
                • 2014
                • 75

Dzięki za rady. Auto czwartek/piątek będzie już w moich rękach...

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zapowiada się ciekawy weekend zatem :diabelski_usmiech

Komentarz

• gerard_ktm
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 169

Elvisso z tymi oponami to jest tak jak piszesz, ja na letnich można powiedzieć że czułem się pewnie a jeszcze jak wiedziałem że nawierzchnia jest dobra to tym bardziej...teraz w wersji zima, ta sama droga ale nie ma bata żebym się tak złożył jak na letnich...a im cieplej tym gorzej także chyba to po stronie opon leży
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83516

Komentarz

• Sebastian75
                      Elegance
                      • 2013
                      • 912

gerard_ktm,

potwierdzam.

Mam wrażenie, że autko znacznie gorzej się trzyma drogi na zimowych 17tkach

Komentarz

• ErNOL9xp7
                        Drive
                        • 2014
                        • 54

Zamieszczone przez Elvisso
                        Następnie osobnik idzie do salonu i kupuje niebieskiego na ładnej feldze bo ten właśnie rzucił mu się w oczy
                        Dlatego u mnie padł wybór na szary metal... Niestety, nie wiem czy nie rzuca się w oczy jeszcze bardziej...:-D
                        Pozdrawiam.
                        ErNOL/Ernest
                        Skoda Octavia 3 RS TSI Szary Metal + pełno dodatków...

Komentarz

• Sebastian75
                          Elegance
                          • 2013
                          • 912

Da j linka do fotek , ErNOL9xp7,

Komentarz

• ErNOL9xp7
                            Drive
                            • 2014
                            • 54

Da j linka do fotek , ErNOL9xp7,
                            Kurka, nie mam żadnych... Jedyna co mam to jedna w telefonie, jak odebrałem... Porobię i spróbuję coś wrzucić... Czasu nie miałem... Auto służy typowo do pracy... Ale nadrobię zaległości...
                            Pozdrawiam.
                            ErNOL/Ernest

Komentarz

• Sebastian75
                              Elegance
                              • 2013
                              • 912

Zrób zrób, bo szarą widziałem gdzieś na jednym zdjęciu tylko....

Pojedź na myjnię i zrób sesję potem, którą wrzucisz do showroomu

Komentarz

• ErNOL9xp7
                                Drive
                                • 2014
                                • 54

Pojedź na myjnię i zrób sesję potem, którą wrzucisz do showroomu
                                W przyszłym tygodniu pewnie tak zrobię, bo za niedługo wyjeżdżam, więc czasu nie będzie... Efektu jednak nie będzie za wielkiego, bo jest już na zimowych butach... Ale zrobię i wrzucę:-)
                                Pozdrawiam.
                                ErNOL/Ernest

Komentarz

• Sebastian75
                                  Elegance
                                  • 2013
                                  • 912

Tak, zimowe buty to nie to

Komentarz

• ErNOL9xp7
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 54

Tak, zimowe buty to nie to
                                    Na pewno nie to, ale spodziewałem się, że będzie gorzej... Na srebrnych jednak też wygląda sympatycznie... ;-)
                                    Pozdrawiam.
                                    ErNOL/Ernest

Komentarz

• Sebastian75
                                      Elegance
                                      • 2013
                                      • 912

Tylko antracyt - dla mnie czarne za czarne, a na srebrnych to auto wygląda jak zwykła Octavia

Komentarz

• Himenek
                                        Rider
                                        • 2014
                                        • 412

ja mam zimowe srebrne Denomy chyba czy cos takiego oryginalne skody (17 cali) ale kijowo wygląda, jednak antracyt i 18 cali robi robotę

Komentarz

• Sebastian75
                                          Elegance
                                          • 2013
                                          • 912

Himenek,

mam dokładnie to samo - Denomy wziałem tylko dlatego, że nie mają szprych, więc są OK na zimę.
                                          Ale auto wygląda teraz tragicznie

Komentarz

• gerard_ktm
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 169

to już wiecie dlaczego mam tylko jedno zdjęcie w galerii ale jak założę znowu 19 to nadrobić trzeba
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83516

Komentarz

• Infoludek
                                              Drive
                                              • 2014
                                              • 75

Witam

Auto odebrane o 9 rano

Refleksje

- nie takie straszne 17 całe 225/45 zimowe, komfortem jazdy jestem pozytywnie zdziwiony mimo ze zdecydowałem sie jechać dzisiaj z pracy trasa na skróty po kocich łbach... Zobaczymy jak w lato będzie z 18

- tryb s wypróbowany 300km zrobiłem , wyprzedzanie tirów i innych fantazja , szybko i sprawnie i nie chodzi o prędkości tylko o dynamikę
                                              - automat miałem pierwszy raz pod noga i śmiało powiem ze chyba to będzie już zmiana na stałe.

Po użytkowaniu 4h ma pare pytań

- kwestia dotarcia silnika , stosujecie jakieś uwagi?
                                              - czy aby dobrze mi sie wydaje ze w trybie s dźwięk silnika przenoszony jest w glosnikach?
                                              - czy jest możliwość złącza usb traktować jak ladowarke do iphone? Chodzi mi o to ze jak podłączenie to ładuje ale tez odpala muzykę z telefonu i jak sie ja nawet wyłączy to nie działa radio
                                              - w nawigacji columbusie jest możliwość ustawienia wyświetlania następnego zdarzenia na ekranie ( skręt, rondo itp ) nie tylko na wyświetlaczu maxi dot?

Na ta chwile mam tylko takie dość blachę pytania...

Komentarz

Zamieszczone przez Infoludek
                                                - kwestia dotarcia silnika , stosujecie jakieś uwagi?
                                                jak każde dotarcie ale poszaleć czasem wypada.
                                                - czy aby dobrze mi sie wydaje ze w trybie s dźwięk silnika przenoszony jest w glosnikach?
                                                też mam takie wrażenie.
                                                - czy jest możliwość złącza usb traktować jak ladowarke do iphone? Chodzi mi o to ze jak podłączenie to ładuje ale tez odpala muzykę z telefonu i jak sie ja nawet wyłączy to nie działa radio
                                                to USB z iOS-em własnie to robi, na siłę nakazuje słuchać tego co jest w urządzeniu.
                                                - w nawigacji columbusie jest możliwość ustawienia wyświetlania następnego zdarzenia na ekranie ( skręt, rondo itp ) nie tylko na wyświetlaczu maxi dot?
                                                naciśnij drugi raz guzik Navi i wybierz w okienku chyba "Pokaż manewr".

Komentarz

• Basik_
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 667

Co do docierania to pamiętaj też żeby nie wrzucać trybu sport na zimnym silniku przy dsg kręci wtedy wysoko, a zimny olej nie smaruje jak powinien.Optymalna temp oleju to ok 100stopni. I pamiętaj też o turbo wiem że to benzyna ale turbo to turbo po ostrym płowaniu daj mu ochlonac.
                                                  Obserwuje poziom płynu chłodzącego bo lubi znikać, jest o tym wątek :wink:

Poza tym to zadowolenia i bezawaryjnej jazdy
                                                  Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Tippo
                                                    L&K
                                                    • 2009
                                                    • 1349
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Basik_
                                                    I pamiętaj też o turbo wiem że to benzyna ale turbo to turbo po ostrym płowaniu daj mu ochlonac.
                                                    No wlasnie benzyna, ktora kreci sie znacznie wyzej niz tdi, tutaj szczegolnie nalezy dbac o turbo, choc pewno jak w moim jest dodatkowy obieg wody na pompce elektrycznej po zgaszeniu auta.

Komentarz

Pracuję...